akvarij

Trichogaster trichopterus

Ova trotočkasta guramija, poznatija pod nazivom "three spot gourami", dolazi u nekoliko varijeteta. Izvorna je boja ove ribe plava, s dvije tamnoplave točke na tijelu; jedna oko sredine, druga kod repne peraje. Treća „točka“ u stvari je oko ribe koja tvori ravninu sa spomenute dvije. To je plava guramija.

Drugi varijetet, poznati kao "Opaline" ili "Crosby gourami", žute je boje i umjesto točaka ima svjetlije, nepravilne, uzorke po tijelu.

Trećem varijetetu, zlatnoj guramiji, sam naziv dočarava boju. Pojavljuje se s točkama kao u plavom, ili s uzorcima kao u "crosby" varijetetu.

Trichogaster trichopterus je endemična vrsta sliva rijeke Mekong u Laosu, Kambodži i Tajlandu, te u dijelu Vijetnama i Yunnana.

Ova prekrasna i poprilično mirna riba ima „malenu“ manu – njen teritorijalan karakter. Stoga joj omogućite akvarij od minimalno 80 litara, mjesta za provlačenje i skrivanje poput panjeva i kamenja, te gusto zasađen akvarij.

Svejedi su i nimalo probirljivi što se hrane tiče.Razmnožavanje:

Spolne razlike su uočljive: mužjaci imaju oštriju i dulju leđnu i analnu peraju, iako ima nekih ženki s jednako dugim leđnim perajama.

Sam čin mrijesta i mužjakova briga za potomke vrlo je slična s bettama.

U zaseban, omanji akvarij, izdvojimo mužjaka i ženku, spustimo im razinu vode i podignemo temperaturu na 27-28°C. Stavljanje plutajućeg bilja pomoći će mužjaku u izgradnji gnijezda od mjehurića zraka i sline.

Kada gradnja bude završena, započinje njihov ljubavni ples. U jednom ga trenutku ženka dotakne ustima i to znači da je spremna – mužjak je obujmi svojim tijelom i stisne, te ona ispusti nekoliko jajašaca koje on odmah oplođuje. Mužjak ih kupi u padu i s poda (zato NE stavljajte nikakvu podlogu, jer će smetati. Ikra bi popadala između komadića šljunka i postala nedostupna za mužjaka). Ikru potom stavlja u gnijezdo, te je podupire još jednim slojem balončića.

Ta radnja traje sve dok ženka ne izbaci čak 700-800 jajašaca. Zatim je vadimo iz akvarija jer bi samo smetala i mužjak bi mogao postati agresivan na nju.

Tijekom noći svjetlo ostavljamo upaljeno kako bi se mužjak mogao što više skrbiti za ikru i mlađ, te ih vraćati kako ovi budu padali iz gnijezda.

Treći dan mlađ dolazi u tzv. stadij slobodnog plivanja, kada plivaju vodoravno. Tada i mužjaka vraćamo u zajednički akvarij, a započinjemo s hranjenjem mališana. Artemija, suha hrana za mlađ ikrašica ili infuzorije, najbolji su izbor.

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Anabantoidei
Porodica: Osphronemidae
Potporodica: Luciocephalinae
Rod: Trichogaster
Vrsta: Trichogaster trichopterus
Narodni naziv: three-spot gourami ( unspecified )
Otkriven: Pallas 1770
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Melanochromis auratus


    M. auratus je bio jedan od prvih ciklida koji se izvoze iz jezera Malavi. Mužjaci će braniti svoj teritorij, kada su ženke prisutne, ali će ga napustiti čim nema interesa ženki za mrijest. Mužj ...

    » Melanochromis auratus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi