akvarij

Mikrogeophagus ramirezi

ramirez

Spada u porodicu patuljastih ciklida i naraste do nekih 7-8 cm. Miroljubiva je riba iako propada porodici ciklida stoga ga se može držati u kombinaciji s manjim ribama kao što su tetre pa sve do kombinacija s diskusima. Ramirezi su meni jedna od najljepših vrsta akvarijskih riba pogotovo ako uzmemo činjenicu da imaju grimiznu boju koja se pod svjetlom preljeva sa svim duginim bojama.Ramirezi su osjetljivije ribe pogotovo na razne napade bakterija stoga je potrebno redovito održavanje akvarija i kvalitetna ishrana kako bi se naši ramirezi osjećali što bolje i ne bi oboljevali, tim gore jer su osjetljivi na ljekove. Također su prilično osjetljivi na tvrdoću vode i nikako ne bih preporučio držanje ramireza u tvrdoj vodi.Razmnožavanje:

Razlike među spolovima kod odraslih riba su lako uočljive. Mužjaci imaju veću leđnu peraju i tuplje čelo dok ženka ima manju leđnu peraju, nešto je manja i ima ružičast trbuh (pogotovo kada je spremna na mrijest).

Za uzgoj ramireza nam je potrebna prilično meka voda 1-3dgh, ph 6,5 - 6,8, kh 0-1.

Akvarij za mrijest ramireza uređujemo na sljedeći način:

Postavimo mangrovo drvo u jedan kut akvarija dok u ostala tri kuta postavljamo keramičke pločice promjera nekih 4x4 cm na koje par polaže ikru u akvarij dodamo još i neku širokolisnu biljku. Poželjno je u filter ubaciti malo treseta da održava ph stabilnim. Naravno akvarij i svu opremu prije svega dobro operemo u hipermanganu pošto je ikra ramireza prilično osjetljiva na plijesan.

Ubacimo par u akvarij i hranimo ih što raznovrsnije i sto je više moguće zivom hranom. Nakon otprilike tjedan dana trbuh ženka će poprimiti izrazito rozu boju i mužjak počnje svoj ples. Par počinje čistiti mjesto na koje misle položiti ikru i počinje mrijest.

Ako je sve u redu čuvaju naizmjence ikru i ventiliraju perajama. Ako mužjak proganja ženku nakon mrijesta najbolje bi bilo izdvojiti je iz mrijesnog akvarija. Ako je ostavimo u akvariju postoji velika mogućnost da je mužjak ubije ili da nam ženka pojede ikru.

Inkubacija ikre traje pri temperaturi od 29 š?C cca 48 sati, nakon toga još period od nekih 4-6 dana dok mlađ ne propliva i počne se hraniti.

Hranimo ih sitnijom artemijom platinum ili sanders grade A. Uvijeti u akvariju s mlađi moraju biti idealni sa što manje nitrita i nitrata jer su ramirezi prilično osjetljivi na uvjete vode pogotovo mlađ.

Nakon otprilike 1-2 tjedna odvajamo roditelje koje polako možemo pripremati za sljedeći mrijest. Mlađ i dalje hranimo artemijom i vršimo česte izmjene vode svakih 2-3 dana, naravno zamjenjujemo je vodom istih parametara. Kada mlađ poraste dovoljno da može primiti suhu ili neku krupniju živu hranu (otprilike 7mm) možemo postepeno povećavati tvrdoću do nekih 6 dgh.

autor teksta: Liquid
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Mikrogeophagus
Vrsta: Mikrogeophagus ramirezi
Otkriven: Myers and Harry 1948
Skupina ciklida: Patuljaste cihlide, Južnoamerički
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (24 - 27 °C)
Ph: 6,6-7,0
Veličina / visina: 8cm
Litraža: 60l
Ostale fotografije na forumu:
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi