akvarij

Haplochromis obliquidens

Držanje u akvariju:
Držanje ove ribe nije nimalo zahtjevno. One mogu biti agresivne, ali to se obično događa samo u manjim akvarijima. U akvariju bih trebalo biti kamenja da se ribe osjećaju što ugodnije kao u prirodnom staništu. Ove ribe su svejedi tako da se može davati od svake vrste hrane pomalo, pa čak i živa hrana. Ovim ribama odgovara "tvrđa voda" od 7.0 – 9.0 pH.

Iz prve ruke:
Meni jedna od najljepših riba koje sam do sada imao. Nije nimalo agresivna - iako u akvariju imam još uz njih 3 vrste "Viktorijanaca" nema nekih većih razmirica između njih. Svaka je zauzela svoj dio teritorija i to brani. Do sada nisam imao mrijest jer nažalost imam samo jednu ženkui dva mužjaka, od kojih je jedan veći i dominantniji. Nadam se dolasku još 6 ženki a onda bih možda oformio akvarij samo s dvije vrste Victoria ciklida da ne bi došlo do miješanja vrsta tj. hibrida.

Životni vijek: 10 godinaRazmnožavanje:

Mužjaci su lijepe žućkaste boje tijela, glava plava sa crnim prugama, preko tijela crne pruge. Leđna, stražnja i dorzalna peraja su crveno-narančaste boje i na dorzalnoj peraji ima žute točke (kao jajašca koja označuju mužjaka).


Ženke su jednolične, srebrne boje s laganom nijansom žute po tijelu i perajama.

Haplochromis obliquidens
su, kao i većina ciklida, ustonoše i vrlo lako ih je uzgajati. Njihov uzgoj i ponašanje je kao i sve druge Haplochromis vrste iz jezera Victoria. Ženke su izvrsni nositelji, te će nositi malce oko 3 tjedna.

Malci su jako mali, ali ih je jednostavno othraniti, posebno račićima (artemijom). Malci ubrzano rastu ako se stave u veći akvarij.

autor teksta: SomJura
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Haplochromis
Vrsta: Haplochromis obliquidens
Otkriven: Hilgendorf 1888
Skupina ciklida: C. Staroga svijeta, Victoria
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (25-28 °C)
Ph: 7,0-9,0
Veličina / visina: 8cm
Litraža: 250l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Cyrtocara moorii

    (plavi delfin)


    Kod ovih ciklida zanimljiv je njihov način prehrane - slijede skupinu drugih, većih vrsta, koji svojim kopanjem u potrazi za hranom uzburkaju pijesak sa dna, a mooriiji u tom vitlogu traže sebi hra ...

    » Cyrtocara moorii

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi