akvarij

Euscorpius

škorpioni

Na svijetu se za sad zna za oko 1500 vrsta škorpiona, no mnoge su još neotkrivene. Ovaj tekst govori o euscorpiusima, vrstama koje žive kod nas u Hrvatskoj.

VRSTE:
u ovom rodu škorpiona imamo mnogo vrsta. to su: E. carpathicus, E. gamma, E. germanus, E. hadzii, E. italicus, E. mingrelicus i E. tergestinus. Neke vrste vjerojatno još nisu otkrivene.

IZGLED I VELIČINA:
Ovo su škorpioni malog rasta, najviše 5 cm. Boja ovisi od vrste do vrste, no uglavnom su potpuno smeđi. Imaju 4 para nogu, peti je par deformiran i nazivaju se kliještima. Na vrhu repa nalazi se žalac sa žlijezdama koje ga opskrbljuju otrovom.

Životni vijek im ovisi o uvjetima, a najstariji primjerci u zatočenistu su doživjeli 5 g, a u prirodi najviše 8.

Ovaj rod rasprostranjen je cijelom Europom, te jednim dijelom Afrike i Azije.

TERARIJ I UVJETI:
Nije potrebno kupovati pravi terarij, bit će im dovoljna jedna kutija od sladoleda. Kutija mora imati izbušene rupice za filtraciju, ali ne takve da bi se škorpion pokušao provuci i zaglaviti te umrijeti. U terariju treba imati skrovište – npr. gornji dio školjkice stavljen na podlogu (uske ulaze u kućicu kroz koje se moraju provlačiti). Podloga može biti obična zemlja iz prirode, no mora biti suha. Nikako im nemojte stavljati zemlju za uzgoj voća i povrća! Treba im mali komad vate namočen u vodu (malo ga iscijedite) kao izvor vode. Ostalo ide po vasoj zelji, no lijepo im je staviti nekakvu neobičnu granu ili panjić po kojoj se mogu penjati.

Temperatura bi trebala biti niska, oko 20-22°C, na visokim temp. brzo uginu. Vlaga 60-70 %.

PREHRANA:
hrane se manjim beskralježnjacima, jako vole crve brašnare. Plijen svladavaju kliještima, no ako je potrebno upotrijebit će i žalac. Nakon što je žrtva savladana, škorpion u nju ubacuje otrov koji od plijena pravi kasu, te ju pojede.

OTROV:
Kod ovih vrsta je otrov vrlo slab, slabiji od pčelinjeg. Otrov napada živčani sustav te brzo ubija žrtvu. Kod ljudi dio oko mjesta uboda naotekne, a kod alergicnih se može dogoditi i nešto ozbiljnije, poput mučnine i vrtoglavice. Kada je mene bila ubola prst mi je malo naotekao i ništa drugo.Razmnožavanje:

Mužjaci imaju veći i deblji žalaci kraj repa. Spol se prepoznaje i po "krilcima" na trbuhu - ženke imaju malo manje nego mužaci.

Razmnožavanje je jednostavno. samo se treba pružiti prilika mužjaku da se udvara ženki. sada sve ovisi o tome hoće li ga ženka prihvatiti ili ne. Ako ga prihvati, dolazi do parenja te mužjak odlazi - ženke ne napadaju mužjake.

Nakon određenog perioda ženka rađa žive mlade te ih stavlja na svoja leđa i nosi i hrani dok se ne osamostale. Mladi su u početku bijeli.

Ovo su fantasticne zivotinjice za početnike u teraristici, te je vrlo zanimljiva za promatranje. Nadam se da će vam se svidjeti ove žvotinjice!
autor teksta: hey-ho
Carstvo: Animalia
Koljeno: Annelida
Razred: Clitellata
Podrazred: Oligochaeta
Red: Haplotaxida
Podred: Lumbricina
Porodica: Alluroididae
Rod: Syngenodrilus
Potporodica: Euscorpiinae
Rod: Euscorpius 
 

Izabrana riba:

  • Pangio kuhlii

    (kuli)


    Ovu miroljubivu ribicu najvjerojatnije nećete viđati danju u svome akvariju, pogotovo ako je sama. To su jatašice kojima treba društvo od najmanje pet ribica, kako bi se osjećale sigu ...

    » Pangio kuhlii

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi