akvarij

Archocentrus nigrofasciatus

nigrić

Izgledaju prekrasno. Sivo tijelo s širokim prugicama (poput zatvorske odjeće), veliki, pomalo tupave, ali slatke facice... šteta što izgled vara.

Naime, nigrići su izuzetno agresivni, teritorijalni, brzi plašljivi... Vole gricnuti čim se ukaže prilika. Jedu bilje, kopaju sve i svašta, premeću kamenje s lijeva na desno, pa s desna na lijevo...Razmnožavanje:

Iako tako prgavi, divni su roditelji. Treba pričekati da se u mnoštvu upare, zatim počinju zajedno plivati, dodirivati se. Mužjak zaposjedne pećinu (kokosov orah je idealan za to), počinje premetačina; kamenčić unutra, kamenčić van i tako to. Bože pomozi onoj ribi koja im se nađe na putu! Ne bi bilo prvi put da nekoga ubiju.

Pa se za koji dan ugleda ženka s mnoštvom tamnih jaja, pa se ta jaja počnu micati (repići rade). Nakon cca 5 dana malci počinju plivati s tatom i to je preslatki prizor: tata onako ogromna mrga, a tako nježan s onih dvjestotinjak plivajućih točkica oko sebe.

No idila ne traje dugo. često se dogodi da nakon 2 tjedna, kada započinje drugo parenje, roditelji zaborave da su sve to njihova djeca i počnu jesti podmladak da ovi pak ne bi pojeli novorođenčad.

I što sada? Kamo s 200 centimetarnih riba? Imaš karantenu, pa ćeš ju pretvoriti u nigrićnjak? O.K. A što za 2 tjedna? Pa za 4?... Nigrići su definitvno od svih ikrašica, najlakši za raznožavanje.

Sretno. Dovoljno prostora, mnogo mjesta za skrivanje i nečuvanje mlađi idealna je formula za prekrasan pogled na ove zaista lijepe ribice.

Razlika u spolovima:

Mužjak je veći i ima dulje peraje, a ženka za vrijeme parenja ima blago narančasti trbuh. "Grbastija" glava kod mužjaka, kao i kod većine ciklida.

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Archocentrus
Vrsta: Archocentrus nigrofasciatus
Narodni naziv: convict cichlid ( English )
zebra cichlid ( English )
Otkriven: Günther 1867
Skupina ciklida: Patuljaste cihlide, Srednjoamerički
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (21-27 °C)
Ph: 7.0-8.0
Veličina / visina: 15cm
Litraža: 100l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Puntius tetrazona


    Kao i drugi pripadnici roda Puntius, i ova ribu ribu akvaristi često ali pogrešno svrstavaju pod rod Barbus. Karakteristika po kojoj su i dobili ime, su im četiri okomite crne pruge ; prva n ...

    » Puntius tetrazona

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi