akvarij

Altolamprologus compressiceps

Ova vrsta potječe iz Afrike, gdje je jedna od endema jezera Tanganyike. Vrlo je agresivna, teritorijalna, i preporučuje se naseljavanje u parovima iako možete ubaciti nekoliko jedinki ukoliko imate ogroman akvarij od min. 150 cm dužine s dovoljno mjesta za skrivanje. Po početku naseljavanja ženka može biti vrlo plašljiva, dok se ne navikne na novu okolinu (što zna potrajati i mjesec dana).

Naravno, kao i svaku vrstu ciklida, bilo bi preporučljivo hraniti ih smrznutom hranom (daphnije, razna hrana za ciklide).

Akvarij trebamo urediti kamenjem, a ujedno istim možemo ograditi "teritorija", budući da su teritorijalne ribe i potreban im je vlastiti kutak. Potrebno je i napraviti špilje i jame kao mjesta za skrivanje. Biljke mogu opstati bez brige da će biti pojedene, iako nije na odmet da imaju tvrđe listove, kao u jače korijenje.Razmnožavanje:

Mužjaci narastu do 15 cm, a ženke do 10 cm.

Kako biste ih potaknuli na mrijest trebate podići pH na 8, a ribe hraniti živom hranom. Ikru će ostaviti u špilji ili jami (naravno, mora biti dovoljno velika da ženka može ući, a opet premala za mužjaka). šenka će se konstantno braniti od mužjaka čuvajući svoj teritorij i jajašca, a kasnije i mlade ribe.

Moja preporuka je izbaciti mužjaka ako imate neki dovoljno veliki dodatni akvarij, jer će on konstantno pokušavati pojesti jajašca i mlađ.

autor teksta: D@MYR
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Altolamprologus
Vrsta: Altolamprologus compressiceps
Narodni naziv: compressed cichlid ( English )
Otkriven: Boulenger 1898
Skupina ciklida: C. Staroga svijeta, Tanganyika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (23-25 °C)
Ph: 7-8
Veličina / visina: 15cm
Litraža: 100l
 

Izabrana riba:

  • Pterapogon kauderni


    Jedna od najčešće držanih ribica u reef akvarijima. Razlog tome je prvenstveno njezina otpornost na bolesti i slične probleme te se preporučuje početnicima. Najbolje je držati ju samu ...

    » Pterapogon kauderni

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi