akvarij

Psalmopoeus irminia

Tarantula

Psalmopoeus irminia česta je vrsta u zatočeništvu, ali i vrlo cijenjena.

Izgled i porijeklo:
5 cm u tijelu, dok u rasponu nogu mogu narasti do 13 cm. Pauk je crn, na abdomenu ima narančaste debele crte koje se protežu na obje strane. Na vrhu nogu imaju narančaste točke. Odrasli mužjaci su svijetlo-smeđe boje.

Životni vijek je kod ženki oko 20 g., a kod mužjaka oko dvije g, kada se po zadnji put presvlače,  aktivno traže ženku i nakon čega umiru.

Potječu iz Gvajane i Venezuele u Južnoj Americi. Žive visoko u krošnjama drveća, gdje prave čvrsta gnijezda od paučine i lišća. Tamo su zaštićeni od većine grabežljivaca.

Terarij i uvjeti:
Terarij mora biti minimalno 25x30x40 cm. Mlade staviti u odgovarajuću posudu. Podloga je kokosov treset debljine 5 cm.

Terarij mora imati dekoraciju da pauk može napraviti čvrsto i sigurno gnijezdo.Poželjno je staviti granu koja će ići od tla do vrha terarija. Smjestite ga dalje od svjetlosti i vibracija. Treba postaviti mrežicu za ventilaciju koja mora biti napravljenja od čvrstog materijala.

Temperatura: 25-28 °C.
Vlaga 75-85 %.
Obavezna posudica s vodom.

Prehrana:
Cvrčci, zoophobas crvi, crvi brašnari, dubie žohari,... sve sto se može nabaviti. Hranu ne uzimati iz prirode.

Vrsta je primjerena za početnika, ali mora imati na umu da svaka tarantula ima otrov, može ugristi. Ovo je tarantula iz takozvanog novog svijeta ( new world) i može se braniti iritirajućim dlačicama. Česte su alergije na njezin otrov i dlačice. Zato se uvijek mora biti oprezan!Razmnožavanje:

Prepoznati spol se može preko presvučene košuljice. Ženke su obično "mišićavije". Kad spolno sazre, mužjaci dobivaju kukice na prednjim nogama, s kojim pridržavaju ženkine zube pri parenju.

Ova vrsta se lako razmnožava. Kod parenja ne pokazuju agresivnost. Ženka nakon 6-12 tjedna od parenja napravi kukuljicu u koju postavlja od 80 - 200 jaja. Nimfe se razvijaju u pauke nakon sljedeća 3-4 tjedna.

autor teksta: hey-ho