akvarij

Hippocampus

Morski konjici

19. ožujka se u nekim se zemljama – a među njima je i Hrvatska – obilježava Dan očeva. To nas je inspiriralo da objavimo tekst o morskim konjicima (rod Hippocampus), zaista jedinstvenim životinjicama u svijetu riba. A zašto je to tako i kakve oni imaju veze s očevima, pročitajte u tekstu :-)

Morski konjici (rod Hippocampus) izgledom su zaista neobični. Iako razne vrste imaju različite oblike tijela i boju, svi oni neodoljivo podsjećaju na konjiće. Zbog tog neobičnog oblika tijela jako su loši plivači i lako mogu umrijeti ukoliko se nađu u nemirnome moru. Za bijeg, točnije skrivanje, od neprijatelja koriste sposobnost poprimanja boje okoline. Plivaju uspravno, koristeći leđnu peraju koja leprša do 35 puta u sekundi!

Poznate su nam 54 vrste iz roda Hippocampus. Nalazimo ih u tropskim morima diljem svijeta, u blizini morskih struja gdje ima dovoljno planktona, koji im služi kao hrana. Nažalost, zbog zagađenja i izlova – uglavnom za potrebe azijske tradicionalne medicine – nekim vrstama prijeti izumiranje.

Veličina tijela varira im od tek 1.5 cm pa do 35 cm. Životni vijek kreće im se od jedne do pet godina.

Vrijeme parenja, iako ovisi o temperaturi mora (u tropskim vodama pare se tijekom cijeloga ljeta, a u hladnijim u proljeće i ljeti), poklapa se s punim mjesecom. Mužjak, nakon dugog udvaranja, često mijenja boju i uvrtanjem glave proizvodi plješčuće šumove.

A sada dolazimo do dijela koji će nam razjasniti povezanost ovih jedinstvenih riba s očinstvom:
Svi morski konjici na prednjem dijelu tijela imaju "džepić" u kojeg ženke polažu jajašca. Mužjak ih potom odmah oplođuje i brižno čuva sve dok se ribice ne izlegu. Tijekom tog razdoblja proizvodi posebnu hranidbenu tekućinu za embrije. Kada se potpuno oforme i postanu konjici u malome, pušta ih u vodu. To su jedine! životinje kod kojih mužjak nosi nerođeni potomak. Posebni su i po tome što su za razliku od većine riba, morski konjici monogami i vežu se doživotno. Zaista tate i pol :)

Morski konjici nemaju ni zube ni želudac. Hrana prolazi kroz njihov probavni sustav toliko brzo, da moraju jesti gotovo neprekidno kako bi ostali živi. Vežu se repom za travu ili koralje i tako usisavaju plankton. Mogu pojesti i više od 3000 račića na dan. Zanimljivo je i to da mogu pomicati jedno oko neovisno o drugome, pa tako mogu pratiti kretanje plijena ne odavajući svoj položaj. Zatim hitro zgrabe plijen ili ga, ukoliko se nalazi unutar tri centimetara, jednostavno usišu.

Nadam se da vam je ovaj tekst pokazao koliko su jedinstvene i predivne ribe ti morski konjici. I da ćete ih čuvati i ostavljati u njihovim staništima, iako vjerujem da vam neće biti lako odoljeti ukrasiti svoje morske akvarije nekim primjerkom!

Izvor: nationalgeographic.com, wikipedia.org

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Gasterosteiformes
Podred: Syngnathoidei
Porodica: Syngnathidae
Potporodica: Hippocampinae
Rod: Hippocampus 
Narodni naziv: seahorses ( English )
Otkriven: Rafinesque 1810
Vrsta vode: slanovodna
Temperatura: toplovodna
Veličina / visina: 35cm
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi