Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Promjena vode

Rubrika: Uspostava akvarija

Izmjena vode

U principu to ovisi o kvaliteti i snazi filtera, no računajte na 20% promjene svakih 10-14 dana. Voda treba ili odstajati 24 sata, ili u nju uliti neko sredsatvo za pripravku vode (aquatan, aquasafe...) i pustiti je nek odstoji 3,4 sata, što je puno bolje rješenje jer aquatan veže za sebe klor i teške metale kojih ima u vodovodnoj vodi, a u toj količini može biti pogubno za ribe.

Kako promijeniti vodu? Možete dignuti poklopac pa grabiti nekom posudom, ali daleko jednostavnije je preko crijeva. Ali kako potegnuti tu vodu? Uf, da znate koliko smo dugo mi "potezali" vodu udahom da napravimo pritisak i pritom se nagutali te riblje vode! (Kao kad se vino istače iz bačve, samo riblje kakice nisu baš tako slasne). Dok se nismo sjetili da to isto crijevo možemo pod slavinom napuniti vodom i to je bit: količina vode u crijevu, a ne čin usisavanja zraka.

Dakle, napunite crijevo pod pipom i prstom ga zaštopajte da vam voda ne iscuri, Zatim jedan kraj gurnite u akvarij a drugi nad kantu. Taj kraj crijeva kroz koji voda IZLAZI treba biti ISPOD razine vode na VRHU AKVARIJAUzmite dio izbačene vode i zalijete cvijeće i ostalo bilje, vidjet ćete kako bolje i brže rastu. To je zbog ribljih kakica i gnojiva za akvarijsko bilje.

Usisavanje

Usisavati možete ili kupljenim usisavačem kojeg ima već od 30 kn ili pomoću crijeva, kao da mijenjate vodu. Možete to tada napraviti. Usisavajte dno prije promjene vode jer se uvijek ti otpatci dignu i zamute vodu. Potrebno je počistiti trulo lišće i velike nakupine kakica i hrane da ne zagađuju vodu. Nekakva detaljna kopanja i rovanja donijet će više štete no koristi jer ne smije podloga biti baš prečista. Bilje i ribice čistači ostali bi bez hrane.

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 47634

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi