Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Cikliranje akvarija

Rubrika: Uspostava akvarija

S obzirom da je akvarij vrlo nestabilan i zatvoren sustav u kojem živa bića obitavaju i upražnjavaju tri osnovne funkcije (disanje, hranjenje i lučenje otpadnih tvari putem mokraće i stolice), neminovno je da se u akvariju skupljaju i toksični produkti njihovog metabolizma.

Kako bismo akvarij oslobodili opasnih spojeva i elemenata, moramo stvoriti uvjete za život bakterija koje se "hrane" i razgrađuju komplicirane molekule štetnih amonijačnih spojeva u manje ili nimalo štetne jednostavne dušične spojeve.

Takve jednostavne dušične spojeve biljke koriste kao gnojivo, te pritom u vodu danju otpuštaju kisik, a noću ugljični dioksid (CO2) koji biljke ponovo koriste kao hranjivo. Kisik ribe naravno koriste za disanje i tu se ciklus zatvara.


Da bismo ciklus (cikliranje) uspješno proveli potrebno nam je:
1. Voda (je*o te, 'ko bi reko!)
2. Filtarski materijal za koji će se usidriti bakterije (keramika, spužva, plastične ježić-kugle, mrežasti materijal,...)
3. Kultura bakterija (bočica s tekućinom koju možemo kupiti u trgovini za kućne ljubimce)
4. Hrana za bakterije (najčešće koristimo trik koji nazivamo "hranjenje u prazno" - izvodi se tako da u akvarij ubacimo nešto hrane za ribe i dozvolimo da se ta hrana raspadne i pokvari, tako će se razviti prvi amonijačni spojevi.
5. Tester za vodu

Postupak je sljedeći:
S obzirom da znamo koje ribe ćemo nastaniti u akvarij pripremamo vodu na način da joj podesimo tvrdoću i pH te temperaturu koja će inače biti u akvariju. Mjerimo parametre pomoću testera te tako pripremljenu vodu ulijemo u akvarij u kojem su već podloga i dekoracijski materijal tipa drvo, kamen, ronilac, skršeni avion i naravno..mrtvačka lubanja ;) . Uključujemo pumpu i grijač, te "nahranimo" akvarij.

Sljedećih pet dana zaboravimo na akvarij, samo provjeravamo rade li pumpa i grijač. Nakon pet do sedam dana provjeravamo parametre vode i ako tester indicira prisutnost dušičnih spojeva, sadimo biljke, pognojimo ih tekućim gnojivom i tabletama, te ulijemo kulturu bakterija. Sada uključujemo osvjetljenje te simuliramo dan i noć sljedećih deset do petnaest dana. Kroz cijeli dosadašnji period voda u akvariju prolazi faze raznih zamućenja i bistrenja, što nas ne treba uopće uzbuđivati.

Petnaestak dana nakon sadnje bilja provjeravamo parametre vode; dušični spojevi bi trebali pasti na nulu ili barem blizu nule, tvrdoća vode se nije smjela promijeniti, a pH bi mogao biti malo niži nego što smo ga podesili na početku procesa. Ako situacija nije kao što sam opisao, produžujemo proces po pet dana sve dok ne dobijemo zadovoljavajuće uvjete.

Sada je naš akvarij zacikliran i spreman primiti prve stanovnike. Neka to budu ribe dna, te u intervalima po pet do sedam dana, dodavati i ostale ribe. Prije svakog useljavanja provjeravati parametre vode, te ako primijetimo značajan porast dušikovih spojeva, treba zamijeniti do trećinu vode (pripremiti vodu kao i prvi put), te odustati od unosa nove ribe.

Ako ovako pripremite akvarij, budite sigurni da nećete imati problema sa nenadanim uginućima. Naravno ne smijete zanemariti i ostale preventivne radnje kao što su dezinfekcijske kupke riba i bilja u hipermanganu prije unosa u akvarij, te čišćenje i sterilizacija pribora i ruku prije akcija u akvariju.

 

autor teksta: malamut
broj čitanja: 39235
Pročitati ostale komentare na tekst, kao i postaviti pitanje, možete na našem forumu:
http://www.akvarijske-ribe.com/forum/viewtopic.php?t=2670

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi