Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Ribe za početnike

Rubrika: Uspostava akvarija
lat. naziv engl.. naziv hrv. naziv najosnovnije
maks. veličina
Ancistrus dolichopterus Bristlenose pleco Čekinjasti som algojed,
riba dna
15 cm
Poecilia reticulata guppy gupi živorotka,
sredina/vrh akvarija
4 cm
Poecilia velifera molly moli živorotka,
sredina/vrh akvarija
7 cm
Thayeria boehlkei false pinguin tetra hokejka sredina akv., brza 5 cm
Betta splendens Siam fighting fish borac raznih boja, SAMO 1 mužjak/akv 7 cm
Danio rerio zebra danio zebrica vrlo brza,
var. s prug., točkama, šlajer
5 cmOvo su ribe koje su dosta otporne i izdržljive, te ih preporučujemo za početak. Priviknut će se na nove akvarije, oduprijeti bolestima i sve nabrojene međusobno će se slagati u akvariju. Lijepo će im biti na 24-28°C

Ono što trebate znati o njima je da u akvariju može biti samo jedan borac mužjak jer će se u suprotnom tući do smrti.

Kod živorotki imajte barem dvije ženke na mužjaka jer su ovi toliko naporni da više njih na jednu ženku može čak ženku izmoriti do smrti!

No najviše pazite na broj riba u akvariju. Zbog previše riba velika je gužva i ribe su pod stresom jer nemaju mjesta za plivanje, a riba pod stresom jako je podložna bolestima. Kada je riba previše također dolazi do povećanja amonijaka i nitrita i ozbiljno se poremeti kemijska ravnoteža u vodi što dovodi do brze smrti.

Preporuča sa za svaki centimetar ribe rezervirati 2,5 l vode. Dakle, ako imate gupija od 4 cm njemu treba 2,5x3=7,5l vode. Slobodno dodajte na 5 riba u akvariju jednog čistača. Sad tek možete vidjeti kako je sve ispod 100l mali akvarij.

No to pravilo vrijedi za ribe duljine do 7 cm. Jer npr. ne možete u minijaturu od 50l staviti dvije ogromne ribe od 20 cm. Logično.

Ovo je jako važno pravilo i nemojte izmišljati neke nove teorije koje su već tisućama puta dokazane kao kobne po ribe. Primjetila sam da je početnicima u glavi neka fiksna ideja kako se treba potrpati što više riba u akvarij ali nije mi razlog baš najjasniji. Jednom sam dobila komentar na moj izračun da nije potrošio 1000 kn na akvarij kako bi potrpao samo 13 riba, ali ja sam odgovorila da mnogi ljudi daju mnogo više novaca na sliku, a na nju ne ide ni jedna riba. Svrha je, dakle, ukras sam po sebi: šljunak, panj, biljke i nekoliko riba koje svojom krasnom boljom, plivanjem i osobnošću daju akvariju poseban čar, a ne zgužvati u taj ionako malen prostor tonu riba koje su pod očitim stresom, plivaju nervozno i ubrzano ili pak dume u kutu i time nagrđuju tako potencijalno prekrasan pogled.

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 94451

Izabrana riba:

  • Neolamprologus brevis


    Ovaj jako interesantna riba iz skupine patuljastih cihlidi nastanjuje čitavo područje jezera Tanganyika. Spadaju u "školjkaše", budući da vole nastanjivati školjke, puževe kućice i s ...

    » Neolamprologus brevis

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi