Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Kopnene vode Indije

Rubrika: Biotopi

Iako vode u Indiji nisu najčišće i najbogatije kisikom, dom su mnogobrojnim zanimljivim ribljim vrstama u kojima možete uživati i kod kuće, ukoliko ih smjestite u akvarij koji što vjernije prikazuje njihov izvorni okoliš.

Karateristike ovog biotipa su gusto zasađen akvarij te jaka rasvjeta. Kako biste bili sigurni da će biljke uspijevati, osim finog šljunka ili pijeska, trebat ćete staviti i prikladnu podlogu za biljke, a i boca CO2 može biti od velike pomoći.

Biljke koje ćete staviti kao pozadinske su Rotala i Aponogeten. Ceratopteris (Indian Fern) ide u sredinu dok će Eleocharis (hair grass) i Blyxa Japonica biti u prvome planu. Eleocharis će prekriti dobar dio prednjeg plana ako je svjetlo dovoljno jako, dok je za Blyxu preporučljivo da ju sadite u što manje pravilnim skupinama, kako bi sve djelovalo što prirodnije. Ceratopteris je moguće koristiti i kao plutajuću biljku, no u ovom ju je slučaju bolje zasaditi u šljunak jer bi inače blokirala dobar dio svjetla.

Drvo i kamenje ovdje imaju vrlo važnu ulogu: ribama pružaju osjećaj sigurnosti, a služe i kao sjenovito područje gdje se stanovnici mogu skloniti od jakog svjetla, stoga ih svakako stavite u akvarij.

Ribe iz porodica Cyprinidae, Cyprinds, Belontiidae i Mastacembelidae te Anabas testudineus, Puntius conchonius i Badis badis su samo neke od mnogobrojnih ribica koje će zasjati ukoliko ih smjestite u ovaj biotop. Ipak, nije dovoljno samo što prirodnije urediti akvarij već je potrebno i osigurati što stabilnije i, što je više moguće, prirodne/tipične sastave vode (nativne vrstama koje namjeravate držati) da bi ribe bile zdrave i sretne.

pH: 7.0 - 7.6
DH: 6 - 12
Temperatura: 21 - 24 C

Imajući na umu biljke, šljunak, podlogu za bilje, panjeve, kamenje te ribe - ne zaboravimo da su većina spomenutih riba jatašice (ali svejedno nemojte držati više mužjaka guramija zajedno).

Najmanja preporučena litraža akvarija je 100 L.

 

autor teksta: Lára
broj čitanja: 4972

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi