Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Amazonski biotop

Rubrika: Biotopi

Kada ste počeli pisati o biotopima za naše akvarije, "napali" ste ciklide. Stoga se ja barem malo odmičem od njih i donosim ovaj tekst o mekoj, ali divljoj i neukrotivoj rijeci Amazoni, koja nije samo dom ciklidima već i mnogobrojnim drugim ribljim vrstama.

Je li južnoamerička Amazona najduža rijeka na svijetu ili "tek" druga po redu iza Nila, ne zna se sa sigurnošću. Ali sigurno je da je količinom vode najbogatija – sadrži oko šestinu vode svih vodotoka na Zemlji! Ima oko 10 000 pritoka, dugačka je 6 440 km. Njome protječe između 34 i 121 milijuna litara u sekundi! Potječe još iz vremena paleozoika, stara je oko 500 – 200 milijuna godina. Kada bi Amazona bila država, bila bi deveta po veličini u svijetu!
 

amazona.jpg
pogled odozgo (pravo objave AR)


Toliko velika i snažna, brine se ne samo za svoj, već i za život u Atlantskom oceanu. Svake godine donosi mu mnogo hrane putem taloga. Brine se i za ostatak Zemlje, jer od nje potječe više od 20% proizvedenog kisika, što joj je donijelo i naziv "pluća našeg planeta". Barem 80% hrane porijekom je iz amazonskih šuma: avokado, kokos, naranče, krumpir, kukuruz, crni papar, čokolada, kava, vanilija,... više od 70% biljaka koje pospješuju borbu protiv raka u organizmu, potječu iz Amazone.

I njeno ime odiše snagom! Francisco Orellana ju je nazvao "Rio Amazonas", po Amazonkama iz grčke mitologije, ženama ratnicama.

Dom je tolikom broju životinja i biljaka, da se njen središnji dio nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Americi. U njoj živi preko 2 000 ribljih vrsta, a svake godine ih se sve više otkriva. Tu npr. nalazimo Arapaima gigas, jednu od najvećih ribljih vrsta, čija najveća izmjerena dužina doseže čak 4,5 metara, 50-ak vrsta piranja, preko 100 vrsta električnih riba, pa do najmanjih tetra. Općenito, to je dom više od trećine svih vrsta u svijetu!

Dom je i mnogim Indijskim plemenima čije je znanje o životu okolnih šuma neprocjenjivo! Nažalost, tisuće godina znanja, zajedno s cijelom kulturom su ozbiljno ugrožene dolaskom naše civilizacije. Znanstvenici se trude naučiti nešto od tamošnjeg stanovništva, no čini se da se znanje prebrzo gubi. Civilizacija je jednostavno preubojito oružje.
 

dreamstime_xs_12847626.jpg
Tamna voda Amazone. Pravo objave AR


Nadam se da vam je ovaj uvod pokazao koliko je Amazona važno područje za život na Zemlji. Da nećete (p)ostati jedni od onih koji je ugrožavaju, podupirući izlov i uništavanje zaštićenih vrsta, zagađujući okoliš. Da ćete se se njoj, kao i ostaloj prirodi, odnositi s poštovanjem kojeg i zaslužuju!

Prvi korak je poštovati svoje ribe i pružiti im najugodniji dom kojeg možemo. Naravno da se ni jedan akvarij ne može mjeriti s neukroćenošću i divljinom jedne tako moćne rijeke – tim više je važno pružiti im zaista najviše što možemo.

Sunce je tamo zaista jako, vrućine još jače. Iako sam vodeni tok ima osvijetljenih područja, možemo općenito reći da je voda tamna. Tamnoću joj daje veliki taloga kojeg ta rijeka sa sobom nosi, drveće koje svojim korijenjem tamni vodu a krošnjama zaklanja svjetlost. Stoga biljkama i životinjama s tog staništa ne treba prejaka rasvjeta. Ipak ima tu i biljaka koje zahtijevaju jaču svjetlost.

Podloga neka bude sitni šljunak ili čak pijesak. Biljaka ne smije biti previše – mnogo više treba panjeva, stijena i mjesta za plivanje. Mangrovi panjevi će i zatamniti vodu i dati joj prirodan tamniji "štih", a ujedno i spustiti pH.

Voda Amazone je meka i kiselkasta; pH je vrlo nizak, čak ispod 5. No našim ribama, koje su uzgojem i držanjem naviknute na tvrđe vode, idealno je držati vodu u akvariju na pH 6.0-6.9. Stoga je jako dobro imati RO uređaj. GH neka bude 3-7 , a KH 2-4. Nitrati neka ne prelaze 10 ppm, a amonijak i nitrite nemojte dopuštati! Temperatura može biti od 23-26°C
Koncentracija kisika je visoka, no često zna i opasti posebice uslijed podizanja velikog taloga.

Veličina samog akvarija nije od velike važnosti, jer je ribljih vrsta mnogo pa tako možete imati malene akvarije s malim tetrama, ali i one velike s mnogo većim ciklidima.
 

Symphysodon_discus.jpg
Diskusi u akvariju. Pravo objave AR


Najčešće ribe naših akvarija iz ovog staništa:

Manje:

Većina malih tetri:
Rummy Nose (Hemigrammus bleheri),
neonske tetre,
crna udovica (Gymnocorymbus ternetzi),
Buenos Aires tetra (Hyphessobrycon anisitsi),
Bloodfin Tetra (Aphyocharax anisitsi),
harlequin rasbora (Trigonostigma heteromorpha);

Corydoras sp.
Gupiji (Poecilia reticulata)
Grmousti som (Ancistrus dolichopterus)
Olovčica (Nannostomus trifasciatus)

Veće:

veći haracini poput srebrnog dolara (Metynnis hypsauchen)
patuljasti ciklidi
skalari
(Pterophyllum scalare)
pleho (Hypostomus plecostomus)

Veće, za iskusnije akvariste:

diskusi (Symphysodon discus)
piranje (Pygocentrus_nattereri)
pacu (Piaractus brachypomus)

Najčešće biljke:

Echinodorus sp.
Cabomba sp.
Myriophyllum
sp.
Mayaca fluviatilis

Izvor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_River
http://www.freshwateraquariumplants.com/amazonbiotope/amazonriverfacts.html
http://fish.mongabay.com/biotope_stream_peru.html
http://www.aquaticcommunity.com/aquarium/amazon.php

http://fisharefriends.hubpages.com/hub/Creating-a-natural-Amaon-River-themed-aquarium

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 7048

Izabrana riba:

  • Corydoras melanotaenia


    Melanotaenie "dolaze" (ove koje kupujete u pet shopovima su uzgojeni u akvarijima) iz rijeke Rio Manacacias i drugih rijeka Kolumbije. Imaju brončano tijelo, s crnim trokutom (koji prelazi ...

    » Corydoras melanotaenia

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi