Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Jezero Malawi

Rubrika: Biotopi

U Africi, tom starom kontinentu, smješteno između triju država: na istoku Malawi, na jugu Tanzanija, a na zapadu Mozambik; nalazi se jezero Malawi. Duljina jezera je između 560 i 580km, širina 75km. Površina jezera je 29 600km2 što ga svrstava na deveto mjesto po veličini na svijetu, te na treće u Africi. Prosječne je dubine 292m, s najdubljim dijelovima od 706m.
 

Veći dio vrsta spada u grabežljivce (nembune) koji love manje ciklide i slobodno se kreću u otvorenoj vodi, dok se mbune drže stjenovitog djela, upravo zbog znatno većih grabežljivaca iz prve skupine.


Mbune dijelimo na 10 rodova od kojih ima preko 200 poznatih vrsta. Najčešće vrste naših akvarija su iz rodova Pseudotropheus, Labeotropheus, Cynotilapia, Melanochromis,Labidochromis i Maylandia. U prirodi žive uz obalu, između velikih stijena. Agresivne su naravi prema ribama svoje vrste. Zahtijevaju tvrdu, lužnatu vodu s pH između 7,8 i 8,6. Tempera vode je od 24 - 30°C, dok je na dnu konstantnih 21°C. U našim akvarijima najbolje će se osjećati na 26°C. Oni su biljožderi koji po cijele dane jedu alge po stjenovitoj obali jezera. Sve Mbune imaju isti način razmnožavanja - a to je materinsko usno leglo, pa ih nazivamo ustonošama. Ženka čuva ikru i mlade u ustima od 21do 28 dana, ovisno o temperaturi vode. U akvarijima narastu puno veće, gotovo duplo nego u samom jezeru, zbog nedostatka visokoproteinske hrane. Treba pripaziti na dovoljno proteina u prehrani jer im je probavni trakt prilagođen biljnoj hrani, pa previše mesne hrane dovodi do napuhanosti, poznatoj po nazivu Malawi bloat.

Neke od vrsta koje ja držim u akvariju:

Pseudotropheus demasoni

Pseudotropheus elongatus mpanga

Melanochromis cyaneorhabdos maingano

Labidochromis sp. 'mbamba'

Metriaclima sp. 'membe'

Cynotilapia afra

Pseudotropheus perspicax

Labidochromis sp. 'Hongi'

Akvarijskim ribicama bavim se punih 15g. Držao sam mnoge vrste, ali ljubav prema mbunama javila se prije 1,5g. Desilo se to doslovno na prvi pogled, a takve ljubavi žive vječno
Malawi FOREVER

 

autor teksta: baica_s
broj čitanja: 4530

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi