Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Jezero Viktorija

Rubrika: Biotopi

Smješteno u središnjoj Africi na granici između Ugande, Tanzanije i Kenije, Jezero Viktorija ili Viktorijino jezero (Victoria Lake) je treće po veličini slatkovodnih jezera u svijetu a najveće tropsko. Prostire se površinom od 69.484 km². Jezero dostiže najveću dubinu od 100 metara, pH je od 7,0-9,0, a prosječna površinska temperatura je od 21-27 °C. Ciklidna fauna u jezeru se gotovo u cijelosti sastoji od endemskih  Haplochromines i nekoliko Tilapines vrsta. Vrste Haplochromines (ili Mpibi) su vrlo dobro dokumentirane iako se nažalost pretpostavlja da je puno vrsta izumrlo prije nego što je uopće proučeno i opisano.

Nažalost, kao to uvijek biva, prelijepu okolnu vegetaciju uništili su kolinisti radi vlastitog uzgoja žitarica, čaja, kave,... Porastom industrije, uslijed zagađenja, broj riba drastično se smanjuje. Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva stoga  je 1960. godine donijelo odredbu o naseljavanju Jezera Viktorija nilskim grgečom (Lates niloticus) i Oreochromis niloticusom. Učinjeno je to zbog mogućnosti izlova i zbog prehrane stanovništva. Zbog svoje veličine na koju može narasti (oko 180 cm) nilski grgeč se hranio ostalim ciklidima. Kombinacija povećanja ljudske populacije  i ratova uz obalu jezera, te uvođenje i širenje ovog proždrljivca i grabežljivca izazvalo je raširenenost nekih ali i vjerojatno smanjenje i izumiranje drugih ciklidnih vrsta koje se danas mogu nači samo u akvarijima. Les Kauffman, znanstvenik, ovu je propast nazvao "najvećim masovnim istrebljenjem kralježnjaka u pisanoj povijesti".

Pogledavši dokumentarac "Darwinova noćna mora" sablaznio sam se kako čovjek uništava ono što je Bog stvorio milijunima godina ranije. Ako ste u mogućnosti pogledajte dokumentarac koji će vas vjerojatno potaknuti na držanje ovih lijepih viktorijskih ciklida. Jedna od akcija za spas najugroženijih 40 vrsta ciklida iz ovog nekada prekrasnog i životom bogatog jezera, je uzgoj u Europi i SAD-u.
 


View Larger Map

Jezero Viktorija u akvariju:

Sam postav je kao i kod drugih afričkih jezera - pješčano dno s kamenjem gdje se ženke mogu sakriti od agresivnih mužjaka. pH je od 7,5-8,5, a temperatura u akvariju bi trebala biti od 24-27 stupnjeva C. Iako vegetacije u jezeru nema, u akvariju se može staviti neko bilje tvrdih listova kao što je ono iz roda Anubias ili Microsorum. Najbolji omjer držanja mužjaka i ženki je 1:3-4.

I oni su, kao i drugi afrički ciklidi, ustonoše kod kojih inkubacija jajašaca traje 21-28 dana.

Najčešće vrste koje nastanjuju naše vikrotorijske akvarije su:

Haplochromis latifasciatus (među akvaristima poznat po sinonimu Astatotilapia latifasciata

Astatotilapia calliptera

Haplochromis nubilus (među akvaristima poznat po sinonimu Astatotoilapia nubila)

Haplochromis obliquidens

Haplochromis nyererei (među akvaristima poznat po sinonimu Pundamilia nyererei). Ima više varijeteta, najpoznatiji je Ruti Island

Victoria lake

 

 

autor teksta: SomJura
broj čitanja: 10985

foto: SomJura

foto: SomJura

foto: SomJura

foto: SomJura

foto: SomJura

foto: SomJura

foto: SomJura

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi