Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Bolesti riba

Druge metode liječenja riba

Ekskluzivno na www.akvarijske-ribe.com predstavljamo vam na jednom mjestu druge metode liječenja naših ljubimaca! Svi lijekovi lako su dostupni i blaže djeluju na ribe; a postotak i brzina izlječenja mnogo su više od onih u "klasičnih" metoda. Napominjemo da su sve ove metode naši akvaristi isprobali na svojim ribama, a mnoge od njih testirale su i ribe vaših admina.   Protuparazitsko djelovanje: (ich, velvet, crvići po tijelu,...)   SOL Do ... Druge metode liječenja riba »

Prevencija i prva pomoć

Mnoge situacije u akvaristici nas tjeraju da ponekad panično reagiramo u svrhu lječenja ili prevencije od bolesti riba, ali jednu stvar trebamo imati na umu: nikakva panična i nepromišljena reakcija neće pomoći našim ribama, a čest je slučaj da će upravo to izazvati niz različitih pogubnih nuspojava. Postupak lječenja je isti kao i kod ljudi, a radi se na principu da se prvo ustanove svi simptomi, zatim uzrok, da bismo došli do vrste oboljenja koja je napala naše r ... Prevencija i prva pomoć »

Karantenski akvarij

Akvarij je zatvoren sustav, te je kao takav znatno podložniji promjenama u kemijskom sastavu vode, što dovodi do opadanja imuniteta riba i njihovog oboljevanja. Kao i sva ostala živa bića, tako se i ribe mogu razboljeti, ozlijediti, stvarati potomke, ''doseljavati'' u naš akvarij,... Zbog svih tih razloga gotovo nepisano pravilo akvaristike je jedan mali karantenski akvarij koji - kao i rezervnu gumu u automobilu - mnogi izbjegavaju kao nepotrebni dodatni tro&sca ... Karantenski akvarij »

Raspad peraja

bakterijski raspad peraja i cijeloga tijela slijepljenje peraje ... Raspad peraja »

Zatvor ribe

Simptomi: Smanjen apetit Mirovanje ribe Nedostatak stolice Napuhnut trbuh Uzročnik: Nepravilna prehrana Prekomjerno hranjenje Liječenje: Smanjiti prehranju Jednu žlicu magnezij sulfata (epsom sol) na 10 litara vode u karantenski akvarij na nekoliko dana Hraniti živom hranom   ... Zatvor ribe »

Bolest riba klaun

Simptom: Upaljene rane Ubrzano disanje Blijeda boja Uzrok: Parazit Liječenje: malahit zeleno (Protoex, FMC) ... Bolest riba klaun »

Upala plivaćeg mjehura

Simptomi: Nepravilno plivanje, plivanje ukoso Uzročnik: Bakterije Ozljeda plivaćeg mjehura uslijed borbe ili parenja Loši uvjeti vode Liječenje: Ovu je bolest teško izlječiti. Potrebne su učestale promjene vode. Ribu bi bilo dobro izolirati u plitku posudu (kotilicu) gdje bi neometano mogla dolaziti do hrane. Hraniti malo i liječiti antibioticima ! ... Upala plivaćeg mjehura »

Nakostriješene ljuske

Simptomi: Ljuske su odignute od tijela, kasnije opadaju Uzročnik: aerobna bakterija Liječenje: Doxyciklin (Hiramicin) Hiramicin, 50 mg na 10l 2x dnevno, 5 dana Dodatna aeracija (zračna pumpica) smanjuje šok ribama, no također i iz vode uklanja hiramicin, uslijed čega nastaje zelena pjena na površini vode. Hiramicin bolje djeluje u mekoj vodi Neomicin (bivacin prašak) Usuti 15 mg na 10l praška u akvarij, 2x dnevno. Bivacin prašak ne djeluje na anaer ... Nakostriješene ljuske »

Dropsy, trbušna vodenica

Simptomi: Velik trbuh, kao da je riba konstantno prenajedena Ljuske od tijela se počinju se odvajati i otpadati Uzročnik: Organsko raspadanje uslijed raka ili starosti Loši uvjeti vode Liječenje: Doxyciklin (Hiramicin) Hiramicin, 50 mg na 10l 2x dnevno, 5 dana Dodatna aeracija (zračna pumpica) smanjuje šok ribama, no također i iz vode uklanja hiramicin, uslijed čega nastaje zelena pjena na površini vode. Hiramicin bolje djeluje u mekoj vodi Neomicin (bivacin p ... Dropsy, trbušna vodenica »

Fin rot, raspadanje peraja

Simptomi: Otežano plivanje mirovanje ribe oštećne peraje Uzročnik: Razni, česta posljedica loše kvalitete vode Liječenje: Otopimo 1/3 čajne žličice na 1l vode (po mogućnosti destilirane). Dobivamo 1kap, odnosno 2.5mg kalijpermanganata Otopinu doziramo 1kap na litru vode u karantenski akvarij. Boja vode bi trebala ostati ljubičasta barem 20 minuta  - ukoliko ranije poprimi smeđu boju, ubaciti još 1 kap po 2 litre vode. Možemo liječiti i Aquafuranom (80 kn), iz ... Fin rot, raspadanje peraja »

Plijesan na tijelu ribe

Simptomi: Plijesan, "vata" po tijelu ribe Uzročnik: Gljivice Liječenje: Oko 35 zrnaca konzervansa proizvođača AGZ, ili 50 proizvođača "Dr. Oetker" otopiti u vodi, te doliti na 10 litara vodi u karantenski akvarij. Poželjno je uliti i metilen plavo (bactopur) radi pojačanog antiseptičkog učinka. ... Plijesan na tijelu ribe »

Rane na tijelu ribe

Simptomi: Lokalno oštećena ljuska koja kroz nekoliko dana otpadne i nasraje roza rana Sljedeći stadij je uočavanje parazita, malog bijelog crvića Tek i ponašanje bez znatnih promjena Uzročnik: Parazit Liječenje: 1. Kapnuti peroksid na oštećeni dio, pričekati 5 sekundi te ribicu ubaciti u posudu s najmanje 2l vode i nakon 1 minute staviti je u karantenski akvarij. Peroksid će ubiti parazita. Dobro paziti da ne dođe u kontakt sa škrgama Dodatak: Ukoliko s ... Rane na tijelu ribe »

Bolest neonskih tetri

Simptomi: Gubitak ili promjena boje crvene pruge Upaljno i crveno područje oko bočnih peraja Izdvajanje iz jata Gubitak apetita Mogućnost sekundarnih infekcija poput izbuiljenih očiju ili uvučenog trbuha Uzročnik: Plistophora hypessobryconis Liječenje: Nije zabilježeno. Koliko god vam okrutno zvučalo, bacite ribu kojoj ionako nema spasa a može zaraziti i ostale Posebna napomena: Uslijed šoka, npr. promjene akvarija, kao i pri ugašenim svjetlima, neonke blijede, no to ... Bolest neonskih tetri »

Velvet, oodinium

Poput praha sitne bijele, sive ili zlatne točkice po tijelu Češanje ribe o objekte i dno akvarija Trzanje tijekom plivanja Zadržavanje pokraj protoka vode (izlaza iz filtra, zračnog kamena,...) ... Velvet, oodinium »

Ich (slanovnodne ribe)

Liječenje slanovodnoih riba oboljelih od icha provodi se obrnuto no u slatkovodnih - slatkovodnim kupkama ... Ich (slanovnodne ribe) »

Ich

Iako neliječena obavezno dovodi do smrti ribe, ovu je bolest vrlo lako izliječiti reagiramo li pravodobno... ... Ich »

Paraziti, crvići

Ukoliko kod anusa vaših riba primjetite prisustvo crveno-bijelog parazita, riječ je o crvu iz roda Camallanus, vrsti koja zarazi ribu pa se u njoj razvija poprilično dugo. Tek kada seksualno sazrije spušta se skroz do anusa (a onda je duži od centimetra i uvijek ženka) i u stanju mirovanja ili nakon jela viri van, kako bi izbacio larve. I mužjaci su prisutni, no mnogo manji od ženki i unutar domaćina. Zanimljivo je da su ti paraziti u prirodi uobičajena pojava i da ribe mogu du ... Paraziti, crvići »

Bakterijski pomor gupija

U posljednje vrijeme često se dešavaju masovni, ni s čim uzrokovani pomori gupija, sve ostale ribe su zdrave. Nakon mozganja i traženja ustanovljeno je da se radi o već zabilježenoj boleštini koju gupiji uvezeni iz Singapura, a imuni na nju u par sati do 3 dana pobiju sve domaće... ... Bakterijski pomor gupija »

Hexamitoza

Uzročnik je flagelasta protozoa Hexamita i do sada su otkrivena tri varijateta: Hexamita salmonis, Hexamita truttae i Hexamita intestinalis. Ova bolest često pogađa neke vrste toplovodnih i hladnovodnih riba uključujući i ciklide od kojih najčešće diskuse, oskare i skalare i predstavlja velike probleme. Po nekim saznanjima ribe pokupe Hexamitu putem vode kontaminirane fecesom što ne znači odmah da je riba zaražena, naprotiv takva riba je zdrava i bez simptoma ali je nosioc protozoe ali kod pada ... Hexamitoza »

Izabrana riba:

  • Synodontis decorus


    Ovo je noćna riba i treba je se hraniti nakon što se ugase svjetla akvarija. Pa ipak, može se vidjeti i danju, najčešće u potrazi za hranim. Nemojte ih držati s manjim ribama, je ...

    » Synodontis decorus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi