Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_rubrika in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Promjene na vodi i alge

Općenito o algama i njihovom suzbijanju

Ova priča ima posebnu čar: seže u daleku, daleku prošlost, dublje od 3 milijarde godine, do prastarih oceana... i spajaju nas, ovo vrijeme i ove vode. Spajaju prošlost i budućnost; spajaju ovdje i tamo u jednu, jedinu točku izvan našeg shvaćanja dimenzija. Prvenstveno, nemoguće je život zamisliti bez njih, a kamo li jedan zatvoren, malen sustav poput akvarija. Premalo znamo o njima i počelo me ljutiti kada vidim kako na njih gledate kao na neke štetočine. Nisu; pa ... Općenito o algama i njihovom suzbijanju »

Vrbom protiv algi

Nakon čitanja raznih stranica po netu u borbi protiv algi koje su glavni problem u našim akvarijima, "naletio" sam i na nekoliko tema s vrbom. Vrba je biljka iz roda Salix koji okuplja do 350 vrsta. Obično raste kao drvo, iako može poprimiti i formu grma. Kora stabla je siva i ispucala. Grane su tanke i dosta savitljive, a često dolazi do lomljenja grana zbog njihove krhtosti. List je većinom uzak i zašiljen na vrhu, tamnozelene boje na licu i nešto svjetliji na naličju. Vrba je dvodoma biljka k ... Vrbom protiv algi »

Čađa po bilju, poput prašine

Uzrok: smeđa alga, hrani se silicijem u vodi Rješenje: Poslastica su za ancistruse ... Čađa po bilju, poput prašine »

Crvići po staklu

Simptom: Sitni, 2-3 mm dugački bijeli crvići, najčešće po staklu akvarija Uzrok: potpuno bezopasni organizmi iz roda planaria - porodica planariidae - pojavljuju se najčešće uslijed viška nepojedene hrane. Rješenje. Smanjiti na prehrani riba i ne brinuti se - ribe će se za njih same pobrinuti, tj. pojesti ih.   ... Crvići po staklu »

"Ljuskice" na površini

Uzrok: Sastav te korice je šarolik. Stavljao sam pod mikroskop (preparat sam bojao po Gramu) i uspio determinirati; poluraspadnute biljne stanice, kristale vapnenca, najvjerojatnije kućna prašina,... Na moje veliko olakšanje, nisam našao ništa živo kao bakterije i slično. Rješenje: Lako se uklanja - površina se prekrije papirnatim ručnikom, koji se pažljivo skupi i ukloni bez cijeđenja. Dugotrajnu zaštitu  osigurat će plutajuća b ... "Ljuskice" na površini »

Previsok pH

Sniziti pH vode možemo na sljedeće načine: Prokuhati hrastovu koru i vodu dodavati u akvarij Ubacivati treset u filtar Upuhivati CO2 Izmjena trećine vode s destiliranom ili RO vodom; ili ukapavanje HCL-a (solne kiseline) u vodovodnu vodu. HCL drastično smanjujem tvrdoću vode, jer rastapa karbonate i magnezij. Upozorenje! pH skala je logaritamska, što znači da voda od pH 9 ima 10 puta više otpljenih H+ iona od vode s pH 8. i stoga spuštanje pH u akvariju može biti ... Previsok pH »

Manjak kisika

Uzrok: Vrućina, toplina istiskuje kisik prenapućen akvarij Rješenje:  Češće mijenjanje vode, 40% Smanjenje temperature vode Uključiti dodatni izvor aeracije i/ili usmjeriti protok iz filtra tako da mreška površinu Isključiti ili znatno smanjiti rasvjetu Ubuduće, smanjiti broj riba i povećati broj biljki ... Manjak kisika »

Mutna, bijela voda

Uzrok: Jednostanični organizami infuzorije Prejako svjetlo, previše nepojedene hrane u vodi Rješenje: potpuno zamračiti akvarij na 2, 3 dana drastično smanjiti kloličinu hrane Tema na forumu ... Mutna, bijela voda »

Zelena voda

Uzrok: Uzrokuje je jedna od najjednostavnijih algi u akvariju. Potpuno je neovisna o sidrištu, pa tako slobodno pluta u vodi Rješenje: VRBOVE ŠIBE 1. U akvarij staviti nekoliko grančica vrbe, starih 1-2 godine, promjera oko 1,5 cm i 1m dugih 2. nakon 3-4 dana granje će poceti puštati korijenje i voda će se lagano početi bistriti 4. nakon sljedeća 2-3 dana mati ćete kristalno čistu vodu 5. uklonite vrbove grane, inače će vaše bilje gladovati VODEN ... Zelena voda »

Masna površina

Uzrok: Uzrokuje je povećana količina proteina (aminokiselina), masti i ostalih nepolarnih molekula netopljivih u vodi. Moguće rješenje: Možemo je se riješiti na sljedeće načine: 1. Kemijskom filtacijom (npr. aktivni ugljen u filtru) 2. Mehaničkim skupljanjem s površine (surf. skimmer, ili ručno skupljanje pomoću papira) 3. Usmjeravanjem protoka vode tako da uzburkava površinu 4. Kupnjom jačeg filtera s većim volumenom i protokom. Veći sloj upućuje nas na p ... Masna površina »

Trovanje amonijakom

Simptomi: ribe miruju pri površini, slijepljenje peraje, upaljene škrge, neugodan miris vode   Uzrok: Premalo "dobrih" bakterija koje razgrađuju amonijak, a razlozi mogu biti: Prerano ubacivanje riba u nedovoljno zacikliran akvarij. Pranje filtar materijala u vodovodnoj vodi Prenapućen akvarij i sl. Rješenje: Odmah promijeniti 50% vode (bez odstajanja i bez tretmana aquasafeon i sl. proizvodima za pripremu vodu) - klor  je &scar ... Trovanje amonijakom »

Cijanobakterije

Simptomi: Sluzavi zeleni pokrov po dnu, bilju, ukrasima,... Rješenje: Htio bih samo rezimirati svoje iskustvo u borbi sa cijanobakterijom (CB), a ako nekog zanima više o CB može se pronaći na webu. Samo treba naglasiti da neki CB zovu i modro-zelena alga (BGA), međutim ovdje se ne radi o algi nego o bakteriji što je vrlo bitno. Dakle, pojava CB u vašem akvariju pokazuje da je akvarij inficiran. Isto tako na webu postoje razni 'recepti' kako se riješi ... Cijanobakterije »

Cijanobakterije, sluzave iliti modrozelene alge

Započinjem ovo poglavlje njima jer mislim da zadaju najviše glavobolje od svih drugih algi kada se pojave. Teško ih je ukloniti, a štetne su jer mogu prekriti i ubiti bilje. Pogoduje im prekomjerno hranjenje riba, tj. mnogo organskog otpada, neadekvatna rasvjeta (često je tu riječ o prejakoj izloženosti dnevnom svjetlu) te visok udio nitrata. "Dobiti" ih nije teško: prisutne su posvuda, poput najveće pošasti. U svakom djeliću Zemlje, gdje ima imalo svjetlosti i vlage. Ustavite tek malo ... Cijanobakterije, sluzave iliti modrozelene alge »

Kako sam se riješio cijanobakterije

Htio bih samo rezimirati svoje iskustvo u borbi sa cijanobakterijom (CB), a ako nekog zanima više o CB može se pronaći na webu. Samo treba naglasiti da neki CB zovu i modro-zelena alga (BGA), međutim ovdje se ne radi o algi nego o bakteriji što je vrlo bitno.Dakle, pojava CB u vašem akvariju pokazuje da je akvarij inficiran. Isto tako na webu postoje razni "recepti" kako se riješiti CB: te povećanje protoka, te dodavanje biljaka, te mijenjaj vodu, te nemoj mijenjati vodu, te gasi svjet ... Kako sam se riješio cijanobakterije »

Izabrana riba:

  • Melanochromis auratus


    M. auratus je bio jedan od prvih ciklida koji se izvoze iz jezera Malavi. Mužjaci će braniti svoj teritorij, kada su ženke prisutne, ali će ga napustiti čim nema interesa ženki za mrijest. Mužj ...

    » Melanochromis auratus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi