akvarij

Tekstovi o morskoj akvaristici

Morske alge

Morske alge su organizmi koje nećemo baš moći useliti u naše akvarije. Barem nećemo moći useliti ove alge na koje ja mislim. Ja ću se ovdje malo pozabaviti morskim algama, koje baš i nemamo u našim akvarijima. A zašto onda pišem o njima? Zato jer svakako zaslužuju da ih bar malo upoznamo. Morske alge uvelike sudjeluju u neprekidnom "cikliranju" naše planete, najveći su proizvođač kisika i potpuno prirodni čistači (iliti filtri) mora i oceana. Mi, ljudi, poznajemo oko 25000 (dvadesetpet tisuća! ... Morske alge »

Kako sam se zaljubila u more

I za mene je slana voda, kao i za mnoge (ako ne i sve) od vas, bio neki nedostižan ideal u akvaristici. Mislila sam da je to financijski prevelik a vremenski odveć zahtjevan zalogaj. Ma da je sve to, kako bi moj dragi prijatelj Brada rekao: "kvantna fizika". Sve do jednog predvelesajamskog dana i naše prve zajedničke kave. Brada je predložio da izložimo i jedan mali, 54-litarni morskovodni akvarij. Zašto da ne? Oduvijek sam voljela rarirete i izazove. Doduše, uživam i u svakodnevnim stvarima ... Kako sam se zaljubila u more »

Koraljni grebeni i otoci

KORALJNI SU GREBENI ustroji otporni na valove, izgrađeni od ostataka malih morskih organizama, a možemo ih naći u mnogim plitkim morima s toplom vodom. Glavni je dio grebena masa vapnenca, koja se sastoji od tvorbe čvrsto stopljenih kostura i krhotina školjki i životinja koje su nekad nastanjivale greben, a na površini toga vapnenca tanka je koža živih organizama. Kad ti organizmi umru, njihovi tvrdi dijelovi ostanu kao dio ustroja grebena i pomažu mu da tijekom vremena raste. Koraljni grebeni p ... Koraljni grebeni i otoci »

Prijetnje koraljnim grebenima

Koraljni su grebeni vrlo bogata morska prebivališta i daleko najveći ustroji što su ih stvorila živa bića. No kako sporo rastu i imaju stroge zahtjeve glede okoliša, lako im naškodi ljudska djelatnost. Najmanje 20 posto koraljnih grebena u svijetu toliko je oštećeno da su takoreći mrtvi. Ako se nešto hitno ne poduzme u sljedećih bi trideset godina moglo nestati oko 40 posto koraljnih grebena, a borci za očuvanje prirode vode tešku borbu da spriječe takvu budućnost.Grebeni u opasnostiKoralji su ž ... Prijetnje koraljnim grebenima »

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi