akvarij

Suvremene ribe: "Živi i umri mlad"

New York, New York - Zajednice riba  21. stoljeća žive brzo i umiru mlade. To je glavni nalaz nedavnog studija istraživača iz Wildlife Conservation Society, koji su usporedili nedavno uhvaćene ribe u Keniji s pronađenim kostima riba iz drevnog Swahili, u svrhu naprijeđenja i očuvanja ribarstva.

Naravno, suvremene riblje zajednice nisu žrtve ubrzanog modernog života, ali su žrtve pretjeranog izlova koji je izazvao prebrze promjene u ekosustavu, a koje se ne mogu tako lako povratiti. Tijekom stoljeća, izlov je uvelike smanjio ili istrijebio veće vrste koje žive dulje, najviše u Srednjem vijeku. Danas živuće vrste imaju kraći životni vijek, brže rastu, manje su i imaju manje grabežljivaca.

Studij koji koristi više od 5.475 uzoraka starih riba iz doba otprije 1250 i 600 godina - pojavljuje se u trenutačnom online izdanju časopisa Conservation Biology. Autori su Tim R. McClanahan i Johnstone O. Omukoto, Wildlife Conservation Society.

"Drevna Swahili je poput vremenske kapsule podataka koja sadrži informacije o sastavu lokalnih riba i kako su  ljudske zajednice utjecali na morski okoliš", rekao je McClanahan, WCS viši konzervator i voditelj WCS-ovog koraljnog istraživačkog i konzervatorskog programa. "Povijesni podaci upućuju na to da ribolov istrebljuje vrste koje sporije rastu, koje dulje žive i da morska zaštićena područja samo djelomično uspijevaju obnoviti riblje zajednice iz prošlosti."

Tražeći da se istraži kako je ribolov utjecao na riblje populacije, McClanahan i Omukoto uspoređuju podatake o životu povijesnih i modernih ribljih zajednica (prikupljenih s teško dostupnih i zaštićenih područja kenijske obale) s podacima ostataka iskopanih s antičkog Swahili naselja smještenog u Shangi, Kenija.

Istraživači su otkrili da su životi riba ulovljenih u modernom dobu i onih antičkog doba bili značajno različiti. Dok su antičke riblje zajednice imale visok postotak glavnih grabežljivaca - vrste koja love ribe i velike beskralješnjake kao što su puževi, ježinci i školjke, moderne riblje zajednice sadrže više vrsta koje se hrane biljkama, malim beskralješnjacima poput morskih uši,.. uglavnom manjih vrsta koje se hrane niže na hranidbenom lancu. Moderne ribe sadrže više vrsta koje su manje, brže rastu ali imaju i višu stopu smrtnosti.

Istraživači su također otkrili da je broj ribljih kosti nađen iz doba između  1000-1100 g opada, dok broj kosti ovaca i koza postaje brojniji u što višim razinama, što ukazuje pomak u ljudskoj prehrani odnosno slabijem izlovu domaćih životinja.

Od Fidžija u Keniji do Glover Reefa, dr. McClanahan istražuje ekologiju, ribarstvo, posljedice klimatskih promjena, te upravljanje koraljnih grebena na ključnim mjestima širom svijeta. Ovaj rad je podržan od strane John D. i Catherine T. MacArthur Foundation i Tiffany & Co Zaklade.

izvor: underwatertimes.com

Ostale zanimljivosti:


» Najdublje pronađena riba
» Rijedak primjerak ribe uhvaćen pred kamerama
» Automobil s ugrađenim akvarijem
» Kemijska kamuflaža
» Kukac koji se hrani ribom
» Ribica zadaje gol!
» Bespilotni robot
» Najduža riba
» Vampirska riba
» Otkrivena tajna kako ribe plivaju
» Uhićen kradljivac akvarija
» Dominacija toplovodnih riba
» Candiru - čudovište iz Amazone
» Zebrice otkrivaju opasnost po zdravlje
» Nova vrsta macaklina
» Poluoklopljeni somić - karika koja nedostaje
» Kazna za slanje ribica!
» Najoštriji zubi u povijesti
» Mudskipper pronađen nakon 35g
» Još jedna krađa riba
» Nova riba pronađena pokraj Andamanskih otoka
» Kradljivci riba u našim domovima!
» Pronađena ''riba'' bez lica i mozga
» Akvarijska riba pronađena nakon 15 g.
» Crkva za akvariste
» Riba hodač
» Vrste iz Nema odlaze u prošlost
» Gupi – strah i trepet morskih pasa
» Zebrice u službi zdravlja
» Seksualnost na gupi način
» Ribe koje koriste alat
» Najstarije zlatne ribice
» Skučeni prostor uzrokuje agresivnost
» Ribe na ''pogrešnom'' staništu
» Ribe su mnogo inteligentnije
» Preko 1000 novih vrsta na grebenima
» Rijetka vrsta ribe klauna
» Zlatne ribice pamte bol
» Riba od 80 000 dolara
» Zebrice imaju osjećaj za ritam
» Fluorescentne zebrice
» Najskuplji akvarij na svijetu
» Ja sam ribica, zlatna ribica
» Skalari matematičari
» Zlatne sinkronizirane plivačice
» Otkrivene nove vrste 'korića'
» Zabrana izlova akvarijskih riba
» Triggerfish lomi jezike
» Otkrivene nove vrste 'blennyja'
» Švertovima je WC uzvodno!
» Najmanji akvarij na svijetu

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi