akvarij

Skalari matematičari

Ne lupkajte po staklu - ribe broje! Dobro, nije baš da su matematičari kao Descartes ili Hilbert, no istraživanje koje su proveli Robert Gerlai iz Kampusa Mississauga Sveučilišta u Torontu, te Luis Gomez-Laplaza sa Sveučilišta u Oviedu, u Španjolskoj, pokazuju kako su skalari sposobni procijeniti veličinu jata te izbrojiti do tri svoja susjeda, pripadnika iste vrste.

"Skalare se oduvijek smatra prilično inteligentnima", izjavio je Gerlai u intervjuu Toronto Staru. "Dosad su to bile samo pretpostavke, no kad ih počnete proučavati, ispada da su doista vrlo zanimljivi." Prije nego što spolno sazriju i pronađu životnog partnera, skalari plivaju u jatima kako bi se družili, zaštitili od predatora i tragali za hranom. Gerlai i stručnjak za skalare Gomez-Laplaza istraživanje su proveli smjestivši testnog skalara u poseban odjeljak 40-litarskog akvarija, iz kojega je mogao odabrati između dva jata u kojima je bio različit broj riba. Potom su promatrali koje se jato testnoj ribi više sviđa. Pokazalo se kako skalar uvijek odabire veće jato.

"Varirali smo veličinu jata, želeći ustanoviti koliko precizno skalar može odrediti broj riba u njima", kaže Gerlai. "Ako povećate veličinu oba jata tako da njihov međusobni odnos ostane jednak, skalar izračuna promjenu te se i dalje pokušava pridružiti većem jatu. No, kad počnete mijenjati odnos broja riba i on padne ispod 1.8, testni skalar prestane pokazivati posebno zanimanje za jedno ili drugo jato. Dakle, skalari su sposobni procijeniti veličinu skupine sve dok odnos ne padne ispod 2:1. No, to nije vrhunac njihova matematičkog dara!

U novijem istraživanju, koje tek treba biti objavljeno, Gerlai i Gomez-Laplaza otkrili su kako skalari u manjim skupinama iste vrste mogu razlikovati je li riječ o skupini od dvije ili tri ribe. "Znamo da su skalari, kad je riječ o većim skupinama, sposobni razlikovati veličinu jata do odnosa nešto manjeg od 2, pa možemo reći kako u ovom slučaju za procjenu rabe neki drugi mehanizam. Može se zaključiti kako doista mogu brojiti!" No, samo do tri. Ako se broj riba u skupini poveća na četiri, izbor testnog skalara postaje slučajan. Gerlai naglašava kako to ne mora značiti da skalari ne razlikuju i veće brojeve, nego možda jednostavno nemaju nikakve koristi razlikovati tročlanu od četveročlane skupine. "Uvijek postoji mogućnost da nije riječ o ograničenoj sposobnosti, nego jednostavno nema evolucijske prednosti za jedinku koja bi razlikovala dva jata različite veličine", kaže Gerlai. "Dakle, nije riječ o nečemu što bi mozak mogao ili ne bi mogao učiniti, nego o nečemu za što je mozak predodređen činiti tijekom evolucije."

Gerlai i Gomez-Laplaza namjeravaju provesti daljnja istraživanja, kako bi ustanovili na koji način skalari procjenjuju veličinu jata, te otkrili može li se njihova sposobnost računanja poboljšati višestrukim ponavljanjem testova.

izvor: Toronto Star

Ostale zanimljivosti:


» Najdublje pronađena riba
» Rijedak primjerak ribe uhvaćen pred kamerama
» Automobil s ugrađenim akvarijem
» Kemijska kamuflaža
» Kukac koji se hrani ribom
» Ribica zadaje gol!
» Bespilotni robot
» Najduža riba
» Vampirska riba
» Otkrivena tajna kako ribe plivaju
» Uhićen kradljivac akvarija
» Dominacija toplovodnih riba
» Candiru - čudovište iz Amazone
» Zebrice otkrivaju opasnost po zdravlje
» Nova vrsta macaklina
» Poluoklopljeni somić - karika koja nedostaje
» Kazna za slanje ribica!
» Najoštriji zubi u povijesti
» Mudskipper pronađen nakon 35g
» Još jedna krađa riba
» Nova riba pronađena pokraj Andamanskih otoka
» Kradljivci riba u našim domovima!
» Pronađena ''riba'' bez lica i mozga
» Akvarijska riba pronađena nakon 15 g.
» Crkva za akvariste
» Riba hodač
» Vrste iz Nema odlaze u prošlost
» Gupi – strah i trepet morskih pasa
» Zebrice u službi zdravlja
» Seksualnost na gupi način
» Ribe koje koriste alat
» Najstarije zlatne ribice
» Skučeni prostor uzrokuje agresivnost
» Ribe na ''pogrešnom'' staništu
» Ribe su mnogo inteligentnije
» Suvremene ribe: "Živi i umri mlad"
» Preko 1000 novih vrsta na grebenima
» Rijetka vrsta ribe klauna
» Zlatne ribice pamte bol
» Riba od 80 000 dolara
» Zebrice imaju osjećaj za ritam
» Fluorescentne zebrice
» Najskuplji akvarij na svijetu
» Ja sam ribica, zlatna ribica
» Zlatne sinkronizirane plivačice
» Otkrivene nove vrste 'korića'
» Zabrana izlova akvarijskih riba
» Triggerfish lomi jezike
» Otkrivene nove vrste 'blennyja'
» Švertovima je WC uzvodno!
» Najmanji akvarij na svijetu

Izabrana riba:

  • Cyphotilapia frontosa

    (frontoza)


    Iako predatorska, ova vrsta neće ometati ostale ribe u akvariju. Osigurajte im mnogo prostora, pećine i skrovitih mjesta. Ukoliko ih je previše nastat će borba oko teritorija, a posljedice će bit ...

    » Cyphotilapia frontosa

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi