Kako biste svima olakšali posao prilikom dijagnoze i liječenja bolesti, pokušajte osim samih simptoma bolesti, navesti i ove važne pojedinosti:
- litraža akvarija - imate li filtraciju vode - starost akvarija (otkad je u pogonu) - koliko često mijenjate vodu i koliko litara - osnovni parametri vode (temperatura vode, pH, Gh, kh, no2, no3)
Na taj način prije ćemo doći do rješenja problema!
akvarij 140 litara filter tetratec 700 vanjski akvarij je cca mjesec dana star za sada sam vodu mjenjala jednom, prije 2 tjedna temperatura voda je 26 ph 8,kh 10, gh 16-10, no3 i no2 0
stanovnici su : 1 pleho, 2 molly i 3 gupy-a
problem je sa dva gupy-a.. nisam sigurna dali su muski ili zenski ( iako sam ih kupila pod zenske ), jedan je u losijem stanju a sipmtomi su im sljedeci:
oba imaju oogroman napuhani trbuh ( i malu crnu tocku u prijedijelu trbuha, oko otvora ) i poceli su dosta plivati na povrsini i to vrlo, vrlo mirno,. jedan od njih mi se svako toliko cini da samo stane na povrsini,
sta mi je ciniti? nemam drugi akvarij pa ne znam kako bi ih mogla odvojiti..
pon vel 08, 2010 6:17 pm
longplay
Re: gupy problem
Po opisu, radi se o skotnim ženkama. Ako nemaš kotilicu ostavi ih tako. Nije neka gužva u akvariju, još ako i bilja ima trebala bi večina malaca ostati na životu. Ta crna točka kod analnog otvora nam pokazuje da su pred okot. Bitno da im ljuskice nisu nakostriješene. Slika bi dobro došla, naravno
problem je u tome sto ja ne znam ni dali je ovo zensko
sta je normalno da ona ovako stoji na povrsini stalno? cini mi se kao da su joj skrge crvene ( boja se ne razaznaje previse na slici ) i druga gupy ju ful napada.,,
i da.. jos nesto.. koliko to "pred okot " traje.. dan ? dva?
ovo mi je prvo
pon vel 08, 2010 8:46 pm
longplay
Hehe, gupi je inače ribica koja može odgoditi okot. A može i okotiti više puta nakon parenja. Ima jedan mali "štos" za potaknuti okot. Nakon promjene vode, gupiji često okote isti dan.
bio si u krivu long.. ipak to sve skupa nije bilo nesto normalno
danas sam promjenila 50% vode svejedno i sada se nadam da jos koja riba nece razviti iste simptome...
uto vel 09, 2010 8:13 pm
longplay
Hvala, ali... bio sam u pravu To jest bila skotna ženka. A, ponekad uginu prije ili neposredno pred okot. Prečesta križanja u srodstvu su im skratila životni vijek i uzrokovala dosta problema.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.